• tr
  • en
  • fr
  • Batı Afrika’nın Giriş Kapısı Senegal

    Senegal’in başkenti Dakar, kalkınma atağı ile yeni yüzünü gösteriyor. Altyapı çalışmalarında büyük bir artış yaşanırken, başlatılan bir çok projede ise sona gerildi. Senegal 2035 yılında gelişmiş ülkeler statüsüne yükselmeyi hedefliyor.

    “Senegal’i 300 milyon nüfusu ile Afrika’nın özellikle Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunun merkezi haline getirme hırsı! Bunu yapabilmek için iş ortamının geliştirilmesi, prosedürlerin basitleştirilmesi ve yatırımcıların maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Senegal’in daha rekabetçi bir hale gelmesi gerekiyor.”

    Dakar’ın 30 kilometre güneyinde Diamniadio’da yeni bir inşaat alanı yükseliyor. Yeniden yapılandırılan bu bölge yaşam alanları ile birlikte ülkenin kalkınma stratejisinin anahtar noktalarından biri.

    Bölgenin 40 bin istihdam sağlaması bekleniyor. Düşünce ise 3 bin hektardan daha büyük bir alanda üniversitelerin, hastanelerin, iş merkezlerinden oluşan yeni bir şehrin oluşturulması.

    Proje Müdürü Delphine Gnancadja alanda nelerin olacağını şöyle özetliyor:
    “Üç yıl içinde burada 15 bin yaşayan için içlerinde alışveriş yerlerinin ofislerin olduğu 3 bin bina yapılacak.”
    Diamniadio aynı zamanda Dakar’ın bir yıldan daha kısa bir sürede yapılan yeni uluslararası kongre ve konferans merkezine de ev sahipliği yapıyor. Yeni yapılan ve gelecek yıl bitmesi planlanan Blaise Diagne Havalimanına çok yakın bir konumda. Bölgenin Dakar ile de ekspres demir yolu ağı ve otoyol bağlantısı olacak. Planlanan otoyolun ilk 25 kilometrelik kısmı ise ulaşıma açılmış durumda.

    Bu Batı Afrika’nın ilk ücretli otobanı ve sadece 44 ay gibi rekor bir sürede Fransa’nın en büyük sivil mühendislik firmalarından biri tarafından kamu-özel sektör işbirliğiyle tamamlandı. Senegal bu çalışma sistemini gelecekte de desteklemeyi istiyor.

    Eiffage’ın Tepe Yöneticisi Gérard Senac ülkenin stratejik konumuna dikkatleri çekiyor:
    “Afrika haritasına baktığınızda Avrupa’ya 4-5 saatlik, ABD’ye 4-5 saatlik, Güney Afrika’ya 5-6 saatlik ve Asya’ya da 6-7 saatlik mesafede olduğunu görürsünüz. Yani gerçekten bir birleşme noktası . Bugün Dakar Afrika’ya girişin merkezidir.”

    “Diamniadio Vadisi” şimdiden bazı yabancı yatırımcıları cezbetmeye başlamış. Hali hazırda dünyada bilişim hizmetleri veren firmalar arasında ilk beşte bulunan ATOS’un Fas’tan sonra Afrika’daki ikinci merkezi bu alanda olacak.

    Project Manager ATOS Senegal Proje Müdürü Momadou Ndoye, Senegal’i seçmelerinin nedenini şöyle açıklıyor:
    “Neden Senegal? Benim için dört avantajı var. Yatırımcılar için çok önemli olan siyasi istikrar. Senegal’in iyi yetişmiş mühendisleri, iyi altyapı ve iletişim ağı ve üretim maliyetleri ki bunlar diğer birçok ülkeden çok aşağıda.”

    Senegal aynı zamanda enerji kaynaklarını çeşitlendirerek enerji maliyetini düşürmeye çalışıyor. Küçük ve orta ölçekli firmalar şimdi bütün taleplerini ve altyapılarını kurulan tek bir merkezden karşılayabiliyor. Bu da bekleme süresini yarıya kadar indirmiş. Senegal güçlü teşviklerle geleceğe ilişkin mesajlar veriyor:

    “2015’in ilk çeyreğinde son 15 yıldan bu yana en büyük yeni şirket yatırımlarını gördük. Aynı zamanda 2013’den 2014’e yabancı yatırımcı sayısında ise yüzde 8’lik bir artış yakaladık.”

    Senegal yatırımcılara güçlü mesajlar gönderiyor. Örnek olarak hükumet eğer bir yatırımcının bölgesinde ticari anlaşmazlık yaşaması durumunda sorunun çözümü için 90 gün garanti veriyor.

    Diğer bir işaret ise iyileştirilen iş ortamı sayesinde Senegal’in “Doing Business” raporlarında en fazla reform yapan 5 ülke arasında girmesi. Sermaye erişim maliyetini gösteren illüstrasyon endeksinde ise büyük bir düşüş var.

    Vergi Dairesi Genel Müdürü Ahmed Tidiane Ba, yapılan düzenlemelerle ilgili şu bilgileri veriyor:
    “İki büyük düzenleme yapıldı. Damga vergisi 2012’de yüzde 15, bugün ise yüzde 5 düşürüldü. İkincisi ise emlak alımında kolaylaştırma yapıldı. Tek merkezli hizmet sayesinde ise mülkünüzü 72 saat içinde alabiliyorsunuz.”

    Dakar’dan ayrılmadan önce bir yüksek ticaret okulunu ziyaret ediyoruz. Bu okul son yirmi yıl içinde 30 ülkeden 12 bin genci eğitmiş ve ülke açısında çok önemli bir noktaya gelmiş.

    Öğrenciler eğitimleri sırasında şirketler kurarak üzerinde çalışma imkanı buluyor. Örnek olarak bir kız öğrenci kırsal alanda hizmet veren meyve ve sebze üzerine çalışan bir şirket oluşturmuş:

    “Senegal’in kırsal alanlarında büyük bir potansiyel var. Kadınları organize ettik ve paketleme, etiketleme ve işleme konusunda yardımcı olduk. Onlarda arıcılığı ve tavuk çiftliği geliştirdiler. Ticaretleşmelerine ve ürünlerini internet sitemizde satmalarına yardım ettik.”

    Senegal hala büyük zorlukların olduğunun farkında. Fakat ülke elinde oynanacak kartları olduğunu biliyor ve Afrika kıtasında kilit bir ülke olacağına inanıyor.

     

    http://tr.euronews.com/2015/05/13/senegal-2035-hedeflerine-hizla-ilerliyor